Bygger rom for rent drikkevann i Oslo

Det nye høydebassenget på Tryvann i Oslo skal sikre rent drikkevann til innbyggerne. Rene og miljøvennlige løsninger er valgt i alle deler av byggeprosjektet.

Se filmen fra prosjektet

Rent vann i rene omgivelser

Innbyggerne i Oslo skal være sikre på at vannet i springen er rent. De skal også vite at høydebassenget som vannet kommer fra er bygget på en svært miljøvennlig måte. Betongkonsruksjonen på Tryvann skal romme 5 millioner liter vann.

Dette er noen av de miljøvennlige løsningene som er valgt:

  • Miljøvennlig betong, av typen Lavkarbon pluss. Betongkonstruksjonen består av ca. 2.000 kubikkmeter betong.
  • Utslippsfrie maskiner. Lastebilene går på biogass, og på anlegget ellers brukes elektriske gravemaskiner og elektriske biler
  • Gjenbruk av masser. Massene som graves ut brukes om igjen i skiløyper og turløyper i området. I alt er 5.000 kubikkmeter brukt til dette, noe som har spart omtrent 5-600 lastebillass på veiene.
  • Solcellepanel på brakkeriggen. Fine betongflater. Inni bassenget er det viktig for å sikre vannkvaliteten, men utenpå er det på grunn av det estetiske, og at det skal ligge fint i naturen.
  • Restaurering av naturen. Mose og annen vegetasjon er tatt vare på og skal brukes til å dekke taket og sår i området når bassenget er ferdig.
Om prosjektet:
PeriodeFebruar 2022 - desember 2023
StedOslo
KundeOslo Kommune

0MNOK

Kontraktsum

0tonn

CO2-ekvivalenter spart

Roses av FNs bærekraftsjef

FNs bærekraftssjef, Sanda Ojiambo besøkte byggeprosjektet på Tryvann sommeren 2023.

- Det er flott å se en anleggsplass med en så fremoverlent tankegang om miljø og bærekraft, og som også viser at man kan drive miljøvennlig, men samtidig økonomisk og finansielt bevisst, sa Ojiambo under besøket. Hun er leder for UN Global Compact, FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv og assisterende generalsekretær i FN.

Prosjektleder Tor Øyvind Andersen viser FN-toppen Sanda Ojiambo anlegget på Tryvann.

Miljøvennlig massetransport

I dette prosjektet bidrar Gunnar Knutsen AS med massetransport med miljøvennlige biogassdrevne lastebiler. Les mer om selskapet her: Gunnar Knutsen AS