NRC Group løfter ufaglærte til fagbrev

NRC Group satser sterkt på å gi ufaglærte formell kompetanse. 31 erfarne betongarbeidere fra Polen har i løpet av det siste året tatt fagbrev som praksiskandidater. – Dette er viktig både for NRC og for oss som har tatt fagbrev, sier arbeidsleder Robert Daniel Pytlas.

Del:

På bildet: De fleste av de polskspråklige betongarbeiderne i NRC Group har nå tatt fagbrev i Norge. Her er noen av de som er i sving for å utvide havna i Drammen, på NRC-prosjektet Kattegat Kai.

Fra venstre: Błażej Minda, Robert Pytlas, Łukasz Ognisty, Emil Borkowski, Witold Kolaczyk, Radosław Kołowrocki, Marek Biszczanik, Jarosław Boratyń, Bogdan Molenda, Wiesław Pisiak, Rafał Poręba, Jacek kotlarz og Zygmunt Bubniak

Selv var Robert Daniel Pytlas blant de første betongarbeiderne fra Polen som tok fagbrev som praksiskandidat under arbeid i NRC Group.

- Jeg er veldig glad for at vi har fått denne muligheten til å ta fagbrev. For NRC er det viktig å ha betongarbeidere som er faglærte. Og for hver enkelt av oss har det stor verdi. Det gjør at vi føler oss verdsatt, at man er god. Vi vet at det blir lettere å få jobb etter dette, og det gir en følelse av trygghet og stabilitet, sier Pytlas.

Etter at han fikk fagbrevet i hånden i februar 2022, har de fleste av hans kolleger gjort det samme. Flere er nå klare for eksamen, og innen juni vil de aller fleste av NRCs 52 betongarbeidere fra Polen ha fagbrevet på plass.

- Dette er erfarne fagfolk som allerede hadde kunnskapen i orden. De manglet bare å få det formalisert i Norge. Det har vært viktig for oss å få dette på plass, sier opplæringsleder Even Hedland i NRC Group som har ledet oppfølgingen av betongarbeiderne.

For å ta fagbrev som praksiskandidat må man ha minst fem års praksis i faget. Deretter må kandidatene gjennom både en praktisk prøve og en teorieksamen på norsk.

- I begynnelsen visste jeg ingen ting om hva dette var, og opplæringsleder Even har gjort en fantastisk innsats for å hjelpe oss. Jeg ringte stadig med nye spørsmål, og fikk alltid den hjelpen jeg trengte, sier Pytlas.

Den fem timers skriftlige teorieksamen på norsk har vært den største utfordringen for de polsktalende betongarbeiderne.

- Før eksamen har vi laget intensivkurs der de har fått hjelp av både norsklærere og faglærere for å lære å skrive en eksamensoppgave på norsk, sier opplæringsleder Even Hedland.

De eksamensforberedende kursene er laget i samarbeid med Byggopp, Opplæringkontoret for bygg og anleggsfaget, EBA og Opplæringskontoret OKAB. Kursene har vært gratis med lønn i arbeidstiden. I tillegg har deltakerne fått en kompensasjon på 20 000 kroner hver.

- Vi ønsker å motivere flest mulig av våre medarbeidere til å ta fagbrev, sier Hedland.

- Dette er et nødvendig tiltak for å kunne levere anbud i bransjen vår. Det stilles ofte krav om at minst 50% av de ansatte fagarbeiderne skal være faglærte. Samtidig er det et mål hos oss å utvikle medarbeiderne våre faglig. Dermed er dette en vinn-vinn-situasjon for oss, forklarer Geir Nordbø, som er prosjektsjef i anleggsdivisjonen i NRC Group Norge.

Bedre norskkunnskaper og bedre kommunikasjon i prosjektene er en viktig gevinst av å ta fagbrev, mener arbeidsleder Robert Daniel Pytlas.

- Alle som har tatt fagbrev på norsk har måttet lære seg alle faguttrykkene. Mange av oss snakker engelsk, men vi ønsker å snakke norsk. Det er lettere å jobbe sammen når alle snakker samme språk, sier Pytlas.

- Etter min mening bør alle som skal jobbe i Norge ha fagbrev på norsk, sier han.

Robert Daniel Pytlas er betongarbeider med fagbrev.

Betongarbeiderne i NRC Group er i full gang med arbeidet på Kattegat kai i Drammen.