Ny rekord for NRC Group med 41 lærlinger på plass denne høsten! Dette er viktig både for fagmiljøene og konkurranseevnen. Suksessen er et resultat av et tett samarbeid mellom flere selskaper i rekrutteringsarbeidet.
Tøff konkurranse om lærlingene
NRC Group, AF Gruppen og Implenia har reist sammen for å besøke elever på de videregående skolene det siste året.
- Tett samarbeid mellom bedriftene om rekruttering er noe av hemmeligheten for å lykkes, forklarer opplæringsleder Even Hedland i NRC Group.
Denne uken var NRC-lærlingene samlet på lærlingesamling. For de ferskeste var det deres første møte med resten av lærlingegruppa. De mer erfarne har vært lærling i et år, og allerede ganske drevne innen sine fagområder. NRC Group har lærlinger i åtte fag: Betong-, anleggsmaskinfører-, veg og anleggsfaget, banemontør-, energimontør-, signalmontør-, elektriker- og yrkessjåførfaget.
Konkurransen om de dyktige lærlingene er blitt stadig tøffere, sier opplæringsleder Even Hedland.
NRC-lærlingene får grundig informasjon om hva NRC tilbyr og hva selskapet forventer av dem.
Strengere krav
I mange kontrakter kreves det at minst ti prosent av fagarbeiderne er lærlinger. I tillegg ønsker regjeringen å skjerpe kravet i offentlige anbud. NRC Group nærmer seg nå målet om ti prosent lærlinger innen hvert utdanningsområde. På vei dit har det vært en stor fordel at selskapet har samarbeidet med AF Gruppen og Implenia om rekrutteringen, forklarer Hedland. I tett samarbeid med Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB) har de tre selskapene lagt noe av konkurransen til side og besøkt videregående skoler i fellesskap for å møte elevene. Felles for selskapene er at de tilbyr lærlingeplasser i fag som innebærer reising og turnusarbeid hjemmefra.
NRC Group, AF Gruppen og Implenia besøker videregående skoler sammen for å informere om lærlingplasser i yrkesfag som krever reising og turnus hjemmefra. Skolebesøkene arrangeres av Opplærlingskontoret for anleggs- og bergfagene, OKAB. Til venstre: Opplærlingsleder i NRC Group, Even Hedland.
Roser samarbeidet
Opplæringskonsulent ved OKAB, Ivar Helge Andersen, roser samarbeidet NRC Group, Implenia og AF-gruppen har hatt i informasjonsarbeidet mot elevene. Han mener det bidrar til sterkere rekruttering til yrkesfagene innen bane- og anleggsfag, noe hele bransjen er tjent med.
- Dette samarbeidet skaper synergieffekter ved at selskapene møter elevene samlet og har et felles mål. Dersom et selskap får for mange søkere til lærlingplasser innen et fagområde, er noen av søknadene blitt videresendt til samarbeidspartnerne. Dermed er dette et samarbeid alle er tjent med, også lærlingene selv, forklarer Andersen.
- Jeg er veldig fornøyd med at jeg valgte å bli lærling i NRC. Det er en fin arbeidsplass, de tar lærlingene godt imot og de tar HMS veldig seriøst her, sier Line Haddeland, som er lærling i signalmontørfaget, her sammen med Serina Grashei som er maskinførerlærling i NRC Group.
Flere jenter på laget
I NRC er Even Hedland spesielt fornøyd med å ha fått med flere jenter på laget. Fire av NRC-lærlingene er jenter, noe selskapet har satset bevisst på å få til.
- Det er kjempeviktig for oss å få med jentene. Det styrker mangfoldet. Vi trenger jenter som tør å satse og gå inn i mannsdominerte bransjer, sier Hedland.
Han tror at kampen om lærlingene kommer til å bli hardere i årene framover, siden antall elever går ned. Samtidig vil behovet for fagarbeidere øke, ettersom lav kronekurs fører til at arbeidsinnvandringen avtar.
For å tiltrekke seg motiverte og lærevillige ungdommer, tilbyr NRC Group et utdanningsløp for de som vil gå videre etter endt fagbrev. Teknisk fagskole, eller ingeniørstudier er veien videre for de lærlingene som ønsker det.
Veien videre etter fullført fagbrev er viktig for lærlingene. Men aller først må de bli kjent. Her forteller de hverandre om hvem de er og hva de liker å gjøre på fritiden.